Larghetto

Reininhevonen, ori
s. 22.03.2018, 7-vuotias
Rautias, 178cm
Kasvattanut Robert Engler
Omistaa Château de Lyon (VRL-13831 & VRL-14333)
Rekisterissä VH20-230-0007
Koulupainotus: taso Grand Prix
Logan on isokokoinen komea raudikko ori, joka on mieleltään hyvin villi ja vapaa. Loganin kanssa rajat ovatkin rakkautta ja säännölliset rutiinit kaiken perusta, sillä ori koettelee jatkuvasti käsittelijänsä hermoja ja rajoja. Etenkin uusia käsittelijöitään Logan testaa enemmän kuin mielellään ja mikäli sille antaa yhtään siimaa, vetää se käsittelijäänsä höplästä varmasti ihan kuusnolla.

Useimmiten yksinkertaisetkin hoitotoimenpiteet kirvoittavat ainakin jonkin tasoista draamaa Loganin ja hoitajan välille. Logan on hyvin herkkä, eikä se tykkää yhtään liian hennosta harjalla sipsuttelusta, muttei toisaalta myöskään liian kovista otteista. Sopivien ja ei-sopivien harjausotteiden raja on Loganin mielestä myös hyvin häilyvä, mikä hankaloittaa hommaa entisestään. Jalkojen käsittelykään ei kuulu Loganin lempipuuhiin. Lisäksi raudikko on melko kärsimätön, eikä se jaksa seisoskella kovin pitkiä aikoja paikallaan. Ruualle se on kuitenkin perso, joten täytetty heinäverkko laannuttaa yleensä orin menohaluja ainakin hetkeksi. Parhaiten orin kanssa selviää, kun itse pystyy toimimaan mahdollisimman ripeästi ja määrätietoisesti.

Jos tässä vaiheessa mietit, miksi kukaan jaksaa pitää näin hankalaa hevosta ja vieläpä orina, niin syy löytyy Loganin ratsastettavuudesta. Herkkähän se on kuin mikä (mikä ei ole varsinaisesti välttämättä huono asia), mutta myös yllättävän miellyttämishaluinen oikeanlaisen ratsastajan alla. Sillä on kolme tasaisen vahvaa askellajia, hyvä kokoamiskyky ja se liikkuu omalla moottorillaan. Täysin itsestäänselvyytenä orin ominaisuuksia ei kuitenkaan voi pitää, eikä ratsastaja selviä tyystin vapaamatkustajana selässä ollessaan. Jokainen askel täytyy ratsastaa, sillä Logan harvemmin lähtee paikkailemaan toisen virheitä. Huonosta ratsastamisesta saa myös takuuvarmasti palautetta.

Ainaisesta vastarannan kiiskeilystään huolimatta Loganin hermorakenne on kunnossa, eikä se stressaa matkustamista tai uusia ympäristöjä. Helppoa sen kanssa ei aina ole ja sen kanssa saa alituiseen käydä keskustelua siitä, mihin suuntaan milloinkin liikutaan ja kenen johdolla. Tutun ihmisen hyppysissä ori osaa kuitenkin useimmiten esiintyä myös edukseen.

Sukulaiset

Largo
rhld, rt, 177cm
ii. Lorentz
rhld, m, 179cm
iii. Lacan
iie. Aida
ie. Freezeout
rhld, rt, 170cm
iei. Jeremy
iee. Fleur
Rufina
rhld, rt, 174cm
ei. Rusty Roy
rhld, rt, 173cm
eii. Lexicon
eie. Chanell
ee. Leda
rhld, rt, 167cm
eei. Quaid
eee. Lantana
Tutustu sukuun tarkemmin

Loganin isä, Largo oli kaikessa komeudessaan oikeastaan juuri sellainen hevonen, mitä siltä sukunsa puolesta odotettiinkin - isokokoinen, kapasiteekas ja varsin korrektirakenteinen. Largon oli alun perin tarkoitus mennä myyntiin heti sisäänratsastuksen jälkeen, mutta orin kasvattaja tykästyi raudikkoon niin kovasti jo sen ensimmäisten elinvuosien aikana, ettei raaskinutkaan myydä sitä. Largo oli vasta starttailemassa kisauraansa, kun se kantakirjattiin jo ykköspalkinnolle. Se kiersikin aktiivisesti koulukisojen ohella myös näyttelyitä ja muita kissan ristiäisiä, joissa ori sai paljon positiivista huomiota. Grand Prix -tasolle yltänyttä Largoa käytettiin jalostukseen 10 varsan verran. Kysyntää olisi riittänyt enemmänkin, mutta Largon kasvattaja päätti kunnioittaa Largon erisukuisuutta, eikä halunnut orin nimen yleistyvän liiaksi. Luonteeltaan rautias oli herkkä, kuuliainen ja yhteistyöhaluinen, minkä johdosta se vanhoilla päivillään aina silloin tällöin toimi junnuratsastajien opetusmestarina. Koko elämänsä ori asui kasvattajallaan, kunnes menehtyi ähkyn seurauksena 20-vuotiaana.

Isänisä, Lorentz oli lähes 180-senttinen, kauttaaltaan musta ori. Valtava Lorentz saattoi äkkiseltään ulkomuotonsa vuoksi olla monen mielestä jopa vähän pelottava, mutta todellisuudessa se oli mitä leppoisin ja kiltein hevonen. Hieman hidas se oli vertymään, mutta lämmetessään suoritti tasaisen varmasti Grand Prix -tason ratoja kansainvälisissä koulukisoissa. Liikettä ja näyttävyyttä orissa siis riitti, minkä lisäksi se edusti vähän harvinaisempaa sukulinjaa. Ori olikin näiden ominaisuuksiensa ansiosta kysytty jalostushevonen, mutta sitä käytettiin melko maltillisesti vain 15 tammalle, jottei suku yleistyisi liikaa. Lorentz eli koko elämänsä kasvattajansa luona Saksassa ja sillä oli aina erityinen paikka sekä kasvattajansa että tallin muun henkilökunnan sydämessä. Lorentz jouduttiin harmillisesti lopettamaan 18-vuotiaana tapaturman seurauksena.

Isänemä, Freezeout polveutui myös harvinaisemmista, mutta suorituskykyisistä sukulinjoista. 170-senttinen, isomerkkinen rautias oli hyvin kaunis ilmestys jo varsana. Valitettavasti tammalla ei kuitenkaan liikettä riittänyt ihan kasvattajan toivomalle tasolle saakka, minkä vuoksi kasvattaja mietti pitkään, mitä tamman kanssa tekisi. Hän kuitenkin päätyi tekemään erään perhetuttavan kanssa Freezeoutista yhteisomistusdiilin, joka mahdollisti tamman jalostuskäytön kasvattajan nimissä. Perhetuttava sai puolestaan itselleen laadukkaan kisahevosen, jonka kanssa he kiersivät pääasiassa Prix St Georges -tason kisoja ihan hyvällä menestyksellä. Freezeout oli luonteeltaan tasapainoinen, nöyrä ja hyväkäytöksinen - ideaali jalostustamma sen osalta siis. Freezeout saikin yhteensä neljä varsaa elämänsä aikana ja näiden varsojen välillä se myös kantakirjattiin ykköspalkinnolle. Tamma lopetettiin 24-vuotiaana jo jonkin aikaa jatkuneiden hammasongelmien vuoksi.

Ei ole epäselvää, mistä Logan on temperamenttisen luonteensa perinyt. Loganin emä, Rufina, oli nimittäin ihan samanlainen tuittupää kuin useat jälkeläisensäkin. Erityisesti ensimmäisten ikävuosiensa aikana suurikokoinen tamma aiheutti omistajalleen päänvaivaa, eikä Rufinan kasvattaminen kelpo kansalaiseksi ollut mikään itsestäänselvyys. Siitä huolimatta Rufina varttui vuosien mittaan suhteellisen menestyksekkääksi kisahevoseksi, joka kahmi kansainvälisiäkin sijoituksia itselleen aina Intermediate II -tasolta saakka. Sillä oli hienot liikkeet, hyvä suku ja nättikin se oli. Siksipä se uskallettiinkin varsoittaa kolmeen otteeseen. Suurimman osan elämästään tamma eli saksalaisella kasvattajallaan, mutta 18-vuotiaana se siirtyi vielä erään junnuratsastajan opetusmestariksi viettäen lopulta myös samaisessa kodissa leppoisat eläkepäivänsä. Temperamenttisen luonteensa loppuun saakka säilyttänyt Rufina menehtyi vanhuuteen 26-vuotiaana.

Emänisä, Rusty Roy on hevonen, joka vaikutti aikanaan melko paljonkin reininhevosten suvuissa. Se oli kakkospalkinnon kantakirjaori, polveutui hienoista koulukilpureista ja niitti menestystä kansainvälisiltä Grand Prix -kouluradoilta. Pienimerkkinen rautias oli luonteeltaan hieman orimainen ja herkästi kuumuva, joskus ihan tosissaan vähän hankalakin käsitellä. Ihan toimiva peli se kuitenkin oli, kun sen oppi tuntemaan ja siten osasi myös käsitellä sitä. Rusty Roy vaihtoi kuitenkin kotia muutamaan otteeseen elämänsä aikana juuri haastavan luonteensa vuoksi. Se kerkesi asua niin isommassa siittolassa kuin yksityisratsunakin pienemmässä tallissa ja näistä jälkimmäiseen se soveltui ehdottomasti paremmin. Parisenkymmentä varsaa jälkeensä jättänyt ori menehtyi 26-vuotiaana vanhuuden tuomien vaivojen vuoksi.

Emänemä, Leda ei ollut myöskään helpoimmasta päästä luonteensa puolesta. Leda myytiin heti vieroituksen jälkeen Saksasta Itävaltaan, jossa se eli aina 6-vuotiaaksi saakka. Kisaikäinen tamma palasi lopulta Saksan maalle erään äidin ja tyttären omistukseen, jossa se elikin sitten loppuelämänsä. Leda kilpaili lopulta aina Intermediate II -tasolla saakka. Se kehittyi ehkä hieman tavallista hitaammin, mutta kerkesi kisata kuitenkin ihan mukavan pituisen uran ihan hienolla menestykselläkin. Ledalla oli hyvä rakenne ja hieno suku, joten hankalahkosta luonteestaan huolimatta se päätettiin astuttaa peräti kolmeen otteeseen. Tamma lopetettiin 23-vuotiaana jalkavaivojen vuoksi.

Jälkikasvu

Varsa Syntynyt Toinen vanhempi
kwpn-t. EC Rocadera s. 14.08.2021 e. La Rocca

Kilpailumenestys

Näyttelymenestys Arvokilpailumenestys
04.03.20 Rivia & Skellige: irtoSERT tuom. alaera

16.10.23 Gestüt Helmwald: RRCH tuom. Spookiness
10.02.24 EZ Ponies: OCH tuom. Kirsiina
26.03.24 EZ Ponies: Ridden CH tuom. Tiikeri

00.00.00 Paikka: luokka 0/0
00.00.00 Paikka: luokka 0/0
Kilpailee porrastetuissa kouluratsastuskilpailuissa: tasolla 11/10

Päiväkirja

  01/20: Logan saapuu Namibiaan

kirjoittanut entinen omistaja
Olin törmännyt Largheton myynti-ilmoitukseen kolme kertaa ennen kuin kiinnostuin orista. Luettuani lisää komeasta rautiaasta heräsi mielenkiintoni ja lopulta uskaldauduin varovasti kysymään lisää orista. Rehellisesti sanottuna luonne herätti hieman kauhua, mutta nähtyäni orin liikevideon olin hyvin vakuuttunut. Videon perusteella Larghetolla olisi valtavasti potentiaalia kouluratsuksi isoihin luokkiin ja lisäksi ori oli uskomattoman komea ja korrekti, juuri sellaista hevostyyppiä joka sai huokaisemaan ihastuksesta.

Lopulta Larghetto saapui Namibiaan Saksasta asti. Ori teki lähtemättömän ensivaikutuksen rynnistäessä trailerin ramppia alas retuuttaen taluttajaansa riimunnarun perässä. Siinä tilanteessa pelkäsin taluttajan puolesta, mutta mutakylpyä lukuunottamatta episodi päättyi ilman henkilövahinkoja. Jasper ei lievästi sanottuna ollut haltioissaan uudesta orista, sillän miehen kasvoilla paistoi epätoivo. Siinä tilanteessa itsekin hieman epäröin että tulinko tehneeksi oikean päätöksen. Seuraavat päivät kuluivat siihen että orin kanssa sai taistella aivan jatkuvasti kaikesta eikä ori osoittanut lainkaan mitään hyviä piirteitä. Ratsastuskerrat päättyivät myös epäonnisesti, mutta myyjä oli varoittanut että orin kanssa tarvitaan aikaa, paljon päättäväisyyttä ja selkeitä rajoja, sillä Larghetto on hevonen vaikeimmasta päästä, mutta uskomattoman potentiaalinen osaavissa käsissä.

Webdesign © VRL-14333, Cery 2019
Kuvat © AT, van Uytert

 

Tämä on virtuaalitalli ja tallin asukkaat ovat virtuaalihevosia

 

Yhteyttä meihin voit ottaa sähköpostitse